2 Comments

Tack för intressanta inlägg!

Är lite skeptisk till begreppet behandlingsresistent depression (har skrivit mer om det här: https://terapeutiskatankar.substack.com/p/dags-att-dumpa-begreppet-behandlingsresistent). Vore intressant att få din take på ämnet!

Här är ett ambitiöst sätt att göra en ordentlig placebostudie där man gett ketamin och placebo när patienten är nedsövd: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10187335/

Problemet blir ju såklart om behandlingsmekanismen för psykadelika är själva de psykadeliska upplevelser som skapas, och såklart inte upplevs när man är medvetslös :)

Expand full comment
author

Min kliniska erfarenhet är att typiska depressioner (god interepisodisk funktion) utan tecken till personlighetsproblematik eller NPF nästan alltid går att behandla. Tror det är mycket bös som ligger i sk TRD.

Studien du nämner är intressant men tror egentligen att den är alldeles för liten för att säga om det är en skillnad. Powerproblem helt enkelt. Sen tar jag det inte för givet att det är den psykedeliska upplevelsen som ger behandlingseffekt. Kan ju skilja sig mellan tillstånd såklart. Många psykedelika verkar även på nervtillväxtfaktorer och i djurmodeller verkar det viktigare för den antidepressiva effekten. Men det är en öppen fråga.

Expand full comment